Skogsbad

Skogsbad

EN INTRODUKTION

En introduktion till skogsbad

KOMMANDE SKOGSBAD

 • Just nu avvaktar vi Covid19-läget

INFO OM COVID19 OCH SKOGSBAD

previous arrow
next arrow
Slider

Skogsbad ger oss möjlighet att sakta in, öppna upp våra sinnen och uppleva det vi vanligtvis missar när vi springer för fort. En möjlighet att komma naturen nära. Och känna oss delaktiga i något större. Utan mål och mening. Att bara få vara en stund.

Skogsbad, eller Shinrin-Yoku, kommer från japanskan och betyder att bada sina sinnen i skogens atmosfär. Det ger oss en möjlighet att vara närvarande. Forskning visar att skogsbad är stressreducerande, stärker vårt immunsystem och ger ökat välmående.

True by You guidar skogsbad i norra Stockholmsområdet. Ett guidat skogsbad tar mellan 2-3 timmar. Det går bra att använda friskvårdsbidraget för skogsbad. Vi vandrar i lugn takt i skogsterräng.

Er guide, Susanna, är utbildad vid Scandinavian Nature and Forest Therapy Institute

previous arrow
next arrow
Slider


Skogsbadets historia

Konceptet skogsbad är en speciell form av naturvistelse som utvecklades i Japan under 1980-talet då en våg av stressrelaterad ohälsa svepte över landet. Man ansåg att den urbaniserade japanen kommit för långt ifrån sin naturliga miljö. Hälsoparker inrättades över hela Japan i en stor insats för att möjliggöra vistelse i naturen under lugna och kravlösa former. Därefter har konceptet spridit sig över världen. I Sverige har vi ju vana att vistas i naturen, vi har lång tradition av allemansrätten som möjliggör att vi kan vara ute på ett enkelt sätt. Många gånger har vi ett mål för vår vistelse; motionera, plocka bär eller rasta hunden. Kanske har vi en podd i öronen eller pratar telefon. Skogsbadet ger en annan möjlighet att utforska naturen och vad vi lägger märke till på ett mer närvarande sätt. Vi guidas att öppna våra sinnen och ta in allt vad skogen erbjuder. Vi får en möjlighet att komma nära och känna kontakten med naturen på ett annat sätt än när vi vandrar förbi.

En stor skillnad mellan skogsbad i japan och i Euopa är att i japan certifierar man skogen och i Sverige certifierer vi guiden. På engelska kallar man skogsbad för forest theraphy. Men intressant att komma ihåg att man ser skogen som terapeuten – och guiden som en dörröppnare till vad skogen och naturen kan ge.

Man har under de senare åren forskat mycket på hur skogen och skogsbadet påverkar hälsan och funnit att skogsbadet bidrar till minskad stress, ett stärkt immunförsvar, en förbättrad kognitiv funktion, minskade nivåer av ångest och depression samt en rad andra effekter som gemensamt bidrar till ett ökat välbefinnande, både psykologiskt som fysiologiskt. Det är min förhoppning att ni ska få uppleva detta under mina skogsbad.

BRA ATT TÄNKA PÅ

 • Oömma kläder efter väder och för att kunna vara i stillhet och nära naturen utan att bli kall. Under höst, vinter och vår rekommenderar vi mer kläder än du tänkt dig.
 • Rejäla skor/stövlar som tål väta för vandring i skog
 • Liggunderlag
 • Något varmt att dricka + liten matsäck till dig själv

True by You arrangerar även skogsbad för slutna grupper eller företag. Hör av dig för mer information.

COVID19-anpassningar

Just nu avvaktar vi smittspridningsläget.

Skogsbad och skogsterapi kan komma att genomföras i begränsad omfattning och med en förhöjd beredskap. För att undvika onödigt resande, ombesörjs att skogsbad och skogsterapi sker lokalt, där deltagare bor och verkar. Skogsbad genomförs med en utbildad guide.

Då smittspridning utomhus anses förhållandevis liten vid bibehållen distans, och folkhälsan gagnas av vistelser utomhus kan skogsbad komma att genomföras enligt följande riktlinjer:

 • All verksamhet, från start till mål, sker utomhus och i skogsmiljö
 • Maxantal 7 deltagare/grupp + guide, (kan ändras; under utvärdering)
 • Minst 2 meters fysiskt avstånd mellan varje person
 • Minimalt med samtal, fokus på individuell stillhet och tystnad
 • Guiden tillhandahåller handsprit och munskydd vid behov
 • Deltagare rekommenderas att resa privat , ej med kollektivtrafik
 • Guide och deltagare infinner sig endast om de är symtomfrisamt ej varit i kontakt med symtombärare i direkt närhet
 • Ingen deltagare blir ersättningsskyldig vid akut avbokning

Erfarenheten tidigare i höst är att skogsbad i grupp är både önskvärt och möjligt när vi erbjuder goda förutsättningar för att följa nationella riktlinjer samt när guiden har en fullgod ledarutbildning. Guiden bistår varje deltagare med information för att var och en ska kunna iaktta personlig uppmärksamhet och omsorg kring rådande situation.