Categories
Återhämtning

Hjärnfokus och vila

Igår pratade vi om pauser under arbetstiden. En effektiv och beprövad metod att få in pauser och vara fokuserad under arbetsdagen är att arbeta efter Pomodoro-metoden. Konceptet går ut på att du har en större uppgift att utföra, som du bryter ner i mindre tidsdelar med paus emellan. Låter enkelt och det är det också. Det viktiga är att du följer konceptet.

När du startar bestämmer du dig för en uppgift du vill arbeta med, och stänger av alla andra kanaler som kan distrahera. Mail, telefon etc. Du arbetar fokuserat i 25 minuter, därefter tar du en paus på 3-5 minuter när du gör något helt annat. Något som bryter av, som gör att du kan få in nya perspektiv, röra på dig fysiskt, få in mer syre i kroppen. När pausen är klar fortsätter du där du slutade. Detta är en Pomodoro. Därefter fortsätter du precis där du avslutade och upprepar effektivt fokus med kort vila så att du gör fyra omgångar innan du tar en längre paus.

Genom att vara så strukturerad hjälper vi hjärnan att fokusera intensivt under en kort period utan distraktioner. Bra kombo med både produktivitet och återhämtning. Det finns appar som hjälper till med att hålla tiden. Varför inte testa redan idag?

#återhämtning#stresshantering#självledarskap#coaching#truebyyou#medvetenåterhämtning#mindfulness#truebyyousåterhämtningskalender#personligutveckling#hjärnvila#pauser#pomodoro

Not: Pomodoro tekniken utvecklades av Francesco Cirillo på slutet av 1980-talet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.